Keskikesän juhlaa, eli juhannusta, eli Johannes Kastajan muistojuhlaa, vietimme ihan perheen kesken. Vaihtuvin kokoonpanoin. Pääosin paikalla olivat minä, Mies, Isä, Äiti, Pikkuveli. Pikkusisko piipahteli paikalla kääntymässä töiden lomassa. Itselläni alkoi loma ja olin jo kesäkuun alun ajan miettinyt juhannuksen ruokia ja valmistautunut tähän ruokajuhlaan. No niin... siinä jäi ristikot ja mölkyt kun ei ehtinyt kuin ruokaa laittamaan ja päikkäreitä nukkumaan. Väliin mahtui myös saunomista ja paljuilua. Tässä nyt loman aloituksen kunniaksi juhannusfiilistelyä kuvien muodossa. Parin viikon ajan ehdin toivottavasti päivittää myös kaikkia mielessäni pyöriviä asioita, oon tehnyt kännykkään jo monen monta muistiinpanoa blogia varten. Katsotaan mitä loma tuo tullessaan, mutta katsotaan nyt hieman näitä kuvia :)

 


Tässä aaton eka kattaus. Uusia perunoita ja tilliä, sillejä, lohta, savusiikaa ja ihan perinteistä vihersalaattia. Namnam!! Vuoden ekat uudet perunat! Ai niin, ja Ahvenanmaalta toin tuliaisiksi Saaristolaisleipää eli svartbröd, ja kyllä se samalta maistui kun se, mitä tein jouluksi :)
 


Tätä näkyä kauhistelivat rakkaat kanssajuhlijani. Tästä syntyikin monenlaista herkkua. Tein chili-tomaattisalsaa makkaran seuraksi (chili ei maistunutkaan kovin paljon, vaikka oli tulista. Valkosipuli sitten maistuikin.) Pippuriaiolia Strömsö-kirjan ohjeen mukaan. Aioli on ollut mukana kuvioissa maaliskuusta asti, ihanaa pihvien kanssa ja kasvisten kanssa ja ihan minkä vaan kanssa. Sitten vielä Saunaillan salaattia. En ymmärrä miksi teen sitä vain juhannuksena, koska se on ihan tosi hyvää. Yksi niistä ainoista ruoista joita teen soveltaen. 15 vuoden kokemuksella. (makaroni, balkania, herneitä, suolakurkkua, kurkkua + majoneesi/kermaviiliseos: sinappia, sitruunamehua, suolaa, musta- ja valkopippuria maun mukaan. Kaikki sekaisin vaan!)
 


Juhannusaaton toinen kattaus. Grillattiin makkaraa, valmiiksi marinoituja possupihvejä ja parsaa. Parsa oli uusi tuttavuus, mutta ah, olipas hyvää. Puuosa parsoista poistettiin, kuorittiin, valeltiin öljyssä, pippurissa ja suolassa ja grilliin vähäksi aikaa. Maukasta oli. Näiden lisäksi siis salsaa, aiolia, vihersalaattia ja saunaillan salaattia.
 


Juhannukseen kuuluu kokko. Ja tänä vuonna meillä oli sellainen. Ei meillä joka vuosi ole. Hieno oli. (vaikkakin olin surullinen, koska siellä paloi yksi sohva, jonka olisin halunnut tarkistaa, olisiko siitä ollut vielä hyötyä joskus. Mutta se on vaan maallista, niin meni sinne sitten. On mulla mun kaksi vuotta vireillä ollut tuoli ja lipastoprojekti odottamassa. Ehkä homma tänä kesänä etenee.)
 


Juhannuspäivän kattaus nro. 2. Grillissä maustamattomia possupihvejä, jotka loppuvaiheessa valeltiin Strömsöohjeiden mukaan tehdyllä glazella eli glaseerattiin. Ei tarvinnut mitään marinadeja ennen kuin ihan lopussa sellainen kastike siveltiin lihojen pintaan, molemmin puolin. Hyvää oli! Sitten herkkusieni-pekoni-mustapekkakääröjä. Oli tavallista mustapekkaa ja chilimausteista. Tavallinen on mun mielestä parempaa. Ja vielä kasvisnyyttejä: sipulia, paprikaa, kesäkurpitsaa. Joukossa epämääräinen määrä öljyä ja italian yrttimausteseosta. Maiskis!!

Kyllä näillä ruoilla pärjäsi hyvin koko juhannuksen. Nyt odottelen sopivia juhlahetkiä kesälle, että voin tehdä tuulihattusydämen ja Kentin kakkua. Ja kaikkia muitakin herkkuhetkiä odottelen. Kenties nämä keittiökokeilut jossain vaiheessa ulottuvat ilahduttamaan myös muutamia, joiden tiedän näitä kirjoituksia lukevan. Katsotaankatsotaan!

Kohta laitan perunalaatikon uuniin ja teen lisää raparperikiisseliä. Pakastimen tyhjennysviikot alkoivat, jotta saadaan sinne kesän lopussa mansikoita ja mustikoita. Hei, Hyvää Kesää!!

PS. Juhannukseen kuuluivat myös siis raparperikiisseli, äidin tekemä raparperipiirakka ja tiikerikakku, grillattu ananas!! Ja yöt saunakämpässä. Elämä oli niin leppoisaa maalla!!